понеделник, 14 юни 2010 г.

Rihanna биография


Робин Риана Фенти е родена на остров Барбадос -карибската перла с население не повече от 300 000 души. Нюхът на продуцента Ивън Роджърс (познат от работата си с Кристина Агилера, N’SYNC, Джесика Симпсън и мн. други) не му изневерява, след като я забелязва през 2003-та по време на семейна визита на остров Барбадос по случай Нова година. Този знаменателен момент напълно преобръща съдбата на крехкото момиче. Роджърс не пропуска да представи Риана на „големите” в музикалния бизнес. На свой ред, силно впечатлен от таланта и красотата й, изпълнителният директор на Def Jam и небезизвестен рапизпълнител Jay-Z без колебание подписва договор за 6-7 албума с eдва навършилата тогава 16 години карибианка.

Историята на Риана може да се сравни единствено с тази на Пепеляшка. Само до преди няколко години красивата тийнейджърка води обикновен живот в малко градче на карибския остров. Нормално момиче, което ходи на училище, мечтае, обича да пее пред приятели и да танцува. Преди да срещне продуцента Ивън Роджърс, Риана никога не си е давала сметка за значителния талант, с който е надарена. Тя е отраснала със специфичния ар-енд-би стил на Карибите, умее да танцува и има изключителен глас. Добавяйки зашеметяващата й красота към този богат набор умения, няма нищо чудно в това, че за завидно кратко време тя се превърна в карибско чудо и вече е част от света на мега-звукозаписните компании и големия музикален бизнес.

„Час преди да се срещна с великия Jay-Z стоях треперейки в лобито, давайки си сметка, че за първи път ще видя толкова известна личност, която освен това е и шеф на една от най-влиятелните музикални компании” - споделя за вълненията си Риана. Следва кратко представяне, което напълно затвърждава убеждението на най-важния човек в ар-енд-би средите Jay-Z, че става дума за забележителен талант.

Mалко след това излиза дебютния й албум “Music Of The Sun” (Вирджиния Рекърдс / Universal Music Group) , от който е размазващият сингъл “Pon De Replay”.

“ Толкова неща се случиха в живота ми, чувствам се адски пораснала само за една година ” - признава Риана. Без съмнение, след издаването на Music Of The Sun абсолютно очевиден стана фактът, че това не е поредното еднократно музикално чудо. В работата на Риана се усеща препратката към времената на Мотаун систърс, тогава, когато соул музиката властваше безкомпромисно. И това много помага съвременната й продукция да завладява безпроблемно света и сега.

През 2005 видяхме Риана пред микрофона на турне заедно с Гуен Стефани, пред ревящи в екстаз тълпи в Япония, на кориците на безброй световни списания, дори на снимачната площадка – за своя дебют в киното ( Bring It On Yet Again ) . Доста нови и различни неща от кроткия й начин на живот в Барбадос до този момент.
“ Нямах избор – трябваше да порасна много за тази последна година. За да преследвам мечтите си и с тяхна помощ, напуснах дома си, излязох от семейството си, всичко в Барбадос и дойдох в Щатите. Беше малко страшничко, нямах приятели и близки. И изведнъж се озовах в студиото. ” , споделя Риана.
“Научих се, че за да изпълниш мечтите си, трябва да си много отдаден и отговорен. И така, ставах в 5.00 сутринта, веднага започвах репетиции, подготовка, учех, давах интервюта, позирах за фотосесии, на крака по цял ден. Крайният продукт изглежда бляскаво, но зад него има много работа. Любовта ми към музиката и пеенето никога няма да се променят, но така или иначе вече не гледам на света с толкова розови очила.

“ В много моменти през тази година около мен нямаше хора на моята възраст. По време на записите исках да го има усещането за непринуденост – като в разговор с някой връстник, с приятелка като мен”, казва певицата. “Когато си млад, хората си мислят, че просто защото си млад, ти не си толкова задълбочен, но грешат. Ние се вълнуваме от живота, любовта, разбитите сърца и всичко останало, но може би не знаем как да го изразим.”


От хармоничните небеса Риана скочи директно на дансинга с парчето S.O.S. от втория й албум A Girl Like Me (Вирджиния Рекърдс / Universal Music Group) . С хипнотичен бийт и завладяваща мелодия, S.O.S. ни в ърна към 80-ската електро-фънк класика Tainted Love , преобразена в чувствен химн на младата любов. Песента оглави няколко от класациите на списание Билборд: Hot 100, Pop 100, Hot Digital Song, Hot Digital Tracks, Hot Dance Clup Play и европейския чарт за сингли Top 100 .

С A Girl Like Me красивата певица определено доказа, че пробивът й като дебютантка не е бил фалшив.

Позицията й на истинска ар-енд-би звезда се затвърди с убийствения й сингъл “Umbrella” (featuring Jay-Z), първи хит от новия й албум Good Girl Gone Bad (Вирджиния Рекърдс / Universal Music Group) . Парчето направи перфектен хеттрик с номер 1 в чартовете Billboard Hot 100, Pop 100 и Hot Digital Songs chart. Плюс първото място в класацията на Обединеното кралство. Видео клипът към “Umbrella,” режисиран от Крис Епълбаум, беше #1 в iTunes и чарта AOL Music Top 40 Videos chart.




В Good Girl Gone Bad са замесени продуцентските умения на златния Timabland, C. “Tricky” Stewart, Stargate, както и тимът Ивън Роджърс и Карл Стъркан (отговорни за “S.O.S.” и “Pon De Replay” ), вътре има парчета и на Джъстин Тимбърлейк и Ни-Йо.


Риана продължи да владее чартовете и с последващите си хит сингли “ Shut Up And Drive”, “Don’t Stop The Music” и с нежната “Hate That I Love You” (feat. Ne-Yo).
За първи сингъл от Rated R е избрано парчето “Russian Roulette”, който моментално оглави класациите по целия свят. Парчето е написано и продуцирано от друг артист на лейбъла Def Jam Ne-Yo, който е автор и на други парчета на Риана - #1 хита “Unfaithful” (2006, от албума A Girl Like Me), техния Top 10 дует “Hate That I Love You” (2007, от Good Girl Gone Bad), и #1 поп/ #1 R&B парчето “Take A Bow” (2008, от Good Girl Gone Bad: Reloaded). Освен Ne-Yo, сред продуцентите и автори, включили се в новия албум на Риана са The-Dream и Tricky Stewart, Chase & Status, Stargate, Джъстин Тимбърлейк и още.


Освен с музика младата звезда вече се ангажира и с обществено значими проблеми. Тя е основател на фондацията The Rihanna Foundation , благотворителна организация в подкрепа на болните деца по света. Мисията й е да помага и вдъхновява децата, които страдат от животозастрашаващи болести включително рак, левкемия и СПИН/ ХИВ. Фондацията набира средства за медицински проучвания, както и за индивидуални и институционални медицински нужди. Визията на фондацията е да постигне това, към което Риана винаги се е стремила в своята забележителна музикална кариера - “да вдъхва надежда, кураж и любов”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар